به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری کیودو، حزب حاکم لیبرال دموکرات ماه گذشته پیشنهاد کرد که ژاپن «داشتن توانایی رهگیری موشکهای بالستیک و موشکهای دیگر حتی در خاک حریف» را نیز در نظر بگیرد. این پیشنهادی بحث برانگیز در سایه قانون اساسی چشم پوشی از جنگ و سیاست منحصر به فرد دفاعی ژاپن است.
انتظار میرود «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن خواستار تعمیق بحث در مورد این پیشنهاد پیش از کناره گیری در اواخر ماه جاری شود. یوشیهیده سوگا دست راست آبه و پیشتاز در رقابت برای جانشینی وی به عنوان رئیس حزب لیبرال دموکرات و نخست وزیری این کشور، به احتمال قریب به یقین، دنباله رو موضع آبه خواهد بود.
تاکشی یوزاوا استاد روابط بین الملل شرق آسیا در دانشگاه هوسی گفت: این نوع بحثها با توجه به توسعه نظامی اخیر در چین و کره شمالی، اجتناب ناپذیر است، اما ژاپن باید با توجه به اثربخشی راهبرد بازدارندگی کلی خود، دامنه تصرفات نظامی خود را به دقت بررسی کند.
یوزاوا افزود: تسلیحات چینی به طور عمده بر روی آمریکا متمرکز است. اما اگر توکیو به توانایی حمله به پایگاههای دشمن دست پیدا کند، پکن بسته به توانایی جدید، ممکن است با تلاش مضاعف، تواناییهای تهاجمی خود را برای هدف قرار دادن ژاپن تقویت کند.
وی همچنین هشدار داد: این امر ممکن است ژاپن را به یک رقابت تسلیحاتی خطرناک با چین بکشاند که سرانجام ژاپن را مجبور به بررسی دستیابی به سلاحهای تهاجمی کند که جدای از محدودیتهای قانون اساسی، فراتر از توان مالی آن باشد.
بحث در مورد این که آیا ژاپن توانایی حمله را دارد، با کار دولت بر روی یک جایگزین برای سامانه پدافند موشکی پرهزینه ساخته شده در آمریکا همزمان شده است.
استقرار برنامه ریزی شده سامانه دفاع موشکی اِیجیس اَشور (Aegis Ashore) با هدف حفاظت از ژاپن در برابر تهدید موشکی کره شمالی در ماه ژوئن لغو شد. به گفته مقامات ژاپنی، ژاپن ایالات متحده، متحد اصلی امنیتی خود را در مورد گزینههای جایگزین مطلع کرده است.
تلاش کشورهایی مانند چین، روسیه و کره شمالی برای توسعه تسلیحات جدید که بتواند در سامانههای دفاع موشکی متعارف رخنه کند، نیز باعث پیچیده شدن بحث شده است. این قبیل سلاحها از فناوریهایی استفاده میکنند که جنگ افزار را قادر میسازد سریعتر و پایینتر از سطح موشکهای بالستیک معمولی پرتاب شود که این مسئله رهگیری آنها را دشوارتر میکند.
چیکاکو کاواکاتسو اوکی استاد روابط بین الملل و امنیت شرق آسیا در دانشگاه واسدا گفت: اگر ژاپن میخواهد از قابلیتهای حمله تهاجمی برخوردار باشد، نه تنها باید موشکهای دوربرد داشته باشد، بلکه باید توانایی ردیابی خود را نیز تقویت کند. سایر کشورها نیز ظرفیتهای خود را برای مقابله با این اقدام ژاپن تقویت خواهند کرد و آسیای شرقی باید به دنبال موازنه (نظامی) در کشوری با تنشهای بالاتر باشد.
وی افزود: ژاپن باید به تمرکز بر توسعه سامانههای دفاع موشکی (و نه به دست آوردن قابلیتهای حمله) ادامه دهد. برای ژاپن، علاوه بر همکاری با آمریکا، همکاری با کره جنوبی، استرالیا و سایر کشورها برای ایجاد جهانی مبتنی بر دفاع که دست زدن به حملات، برای کشورهای مهاجم بیش از حد، پرهزینه خواهد بود مهم است.
پیشنهاد حزب حاکم به آبه شینزو به دنبال پیشنهادهای مشابهی در گذشته بود که ظاهراً به علت واکنشهای منفی مردم، هرگز در راهبرد دفاعی دولت ژاپن قرار نگرفت، اما این بار، انتظار میرود که آبه راهی برای بحث در مورد جزئیات بیشتر این پیشنهاد پیدا کند.
آبه هنگام دریافت این پیشنهاد گفت: مأموریت دولت محافظت از زندگی مردم و صلح آنها است. برای این منظور، من میخواهم بحث را در مورد آنچه که باید انجام دهیم، عمیقتر کنم.