به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری تاس، یک سناتور روسیه گفت: پیمان "استارت نو" بین روسیه و آمریکا، حتی اگر امکان تمدید آن وجود داشته باشد، به دلیل پیشرفتهای نظامی در قدرتهای هسته ای، باید باطل شود و به پیمانی مشابه تغییر یابد.
سناتور ویکتور بوندارِف افزود: پیمان استارت نو اگر با پیمان دیگری جایگزین نشود، همچنان تا ۵ فوریه ۲۰۲۱ قابل اجراست و با موافقت دو کشور، حداکثر تا سال ۲۰۲۶ قابل تمدید است. در هر صورت، این پیمان باید با گذشت زمان باطل و به سندی به روزتر با محتوای مشابه تغییر یابد که منعکس کننده تغییر و تحولات در واقعیتهای ژئوپلیتیکی باشد و پیشرفتهای تجهیزات نظامی و فنی برخی طرفهای ثالث را مد نظر قرار دهد. منظور من مداخله فرضی چین و دیگر اعضای باشگاه هسته ای، در پیمان جدید است.
این سناتور در همین حال تأکید کرد: حائز اهمیت است که پیشنهاد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای تمدید پیمان استارت نو تا یک سال دیگر بدون هیچ پیش شرطی و به منظور فراهم آمدن فرصتی برای بررسی همه مؤلفههای پیمانی که جایگزین پیمان فعلی در آینده خواهد شد، محقق شود.
وی این مسئله را که واشنگتن ممکن است در نهایت با مسکو به توافق برسد، رد نکرد.
بوندارف گفت به رغم برخورد آشکار منفی مقامات آمریکا با روسیه، احتمال توافق را بین دو طرف رد نمیکند. آمریکاییها به ندرت تحت تأثیر احساسات قرار میگیرند و پیوسته به دنبال منافع خود هستند. این در حالی است که منفعت تمدید موقت پیمان استارت نو بر هر کسی آشکار است و به زیان منافع ملی هیچ کشوری نیست. آمریکاییها میتوانند به دستکاری در این سند نیز همانند پیمان نیروهای هستهای میانبرد، ادامه دهند.
وی افزود: با وجود این مسئله، باید به این درک برسیم که حتی اگر آمریکاییها متوجه این دلیل شوند و با تمدید پیمان استارت نو تا یک سال یا بیشتر موافقت کنند، این پیمان باید تغییر یابد. افق پیش روی اثرات آن به وضوح قابل رؤیت است، زیرا این توافقی دوجانبه است و زرادخانههای تنها روسیه و آمریکا را محدود میکند.
مسکو همواره از واشنگتن خواسته است تا هرچه سریعتر درباره امکان تمدید پیمان استارت نو تصمیم گیری کند و پوتین در ۱۶ اکتبر پیشنهاد تمدید این پیمان را به مدت دست کم یک سال و بدون هیچ پیش شرطی، مطرح کرد.
دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پیشتر پیشنهاد کرده بود در پیمان استارت نو علاوه بر روسیه، چین نیز دخیل باشد، اما پکن این ایده را رد کرده است.
ویکتور بوندارف در مصاحبه با خبرگزاری تاس افزود، رفتار نادرست آمریکا باعث نمیشود که روسیه از این پیمان خارج شود. نخست به این دلیل که این کار درحق کشورهایی که به این پیمان پایبند مانده اند، ازجمله شرکای سیاسی و متحدان ما عادلانه نیست. آنها اشتباهی مرتکب نشده و از این پیمان خارج نشده اند.
بوندارف که فرمانده سابق نیروی هوا فضای روسیه بوده است، افزود: دوم آنکه این کار بی معنی است. بر اساس این پیمان تنها اطلاعات کلی جمع آوری میشوند که نمیتوانند جایگزین اطلاعات جاسوسی، منبع اصلی اطلاعات درباره فعالیتهای نظامی دیگر کشورها شوند.
وی تصریح کرد که در کل کشورهای غربی برپایبندی خود به این پیمان تاکید دارند.
به گزارش وزارت امور خارجه روسیه، پیمان آسمانهای باز برای ارتقای اطمینان و امنیت اهمیت زیادی دارد. این پیمان به کشورهای عضو اجازه میدهد به منظور راستی آزمایی توافقهای کنترل تسلیحات، پروازهای نظارتی بر فراز سرزمینهای دیگر انجام دهند.