• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۶۵۷۱۲
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۰
اجتماعی » محیط زیست

نسل پرنده عسل‌خوار رو به انقراض است

با توجه به اینکه جمعیت بزرگسال این گونه پرنده روز به روز کمیاب‌تر می‌شود، این پرندگان با خطر از دست دادن قابلیت نغمه‌خوانی و جفت‌یابی مواجه هستند.

به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ با توجه به اینکه جمعیت بزرگسال این گونه پرنده روز به روز کمیاب‌تر می‌شود، این پرندگان با خطر از دست دادن قابلیت نغمه‌خوانی و جفت‌یابی مواجه هستند.

نسل پرنده عسل‌خوار رو به انقراض است
طبق یافته‌های محققان، گونه‌ای تحت خطر از پرنده نغمه‌خوانی در استرالیا به تدریج در حال از دست دادن توانایی نغمه‌خوانی منحصر به فرد خود است، زیرا کاهش جمعیت این پرندگان سبب شده است تا پرندگان جوان نتوانند نغمه‌خوانی را از بزرگ‌سالان فرابگیرند.

عسل‌خوار نایب‌السلطنه که جنگل‌زار‌های جنوب شرقی استرالیا زیستگاه آن است، پرنده بسیار نادری است و گمان می‌رود جمعیت آن در طبیعت بیش از ۳۰۰ عدد نباشد.

طبق یافته‌های محققانی که در مورد این عسل‌خوار به‌شدت در خطر انقراض تحقیق می‌کنند، با توجه به اینکه جمعیت بزرگ‌سال این گونه پرنده روز به روز کم‌یاب‌تر می‌شود، این پرندگان با خطر از دست دادن قابلیت نغمه‌خوانی مواجه هستند.

به گفته زیست‌شناسی به نام راس کریتس، که نویسنده اصلی این بررسی است، در طبیعت نر‌هایی از این نوع پرنده را مشاهده کرده‌اند که نغمه‌های گونه‌های دیگر را تقلید می‌کنند.

این تقلید بر قابلیت جفت‌یابی آن‌ها اثر منفی می‌گذارد، زیرا مشخص شده است که پرنده‌های ماده حاضر نیستند با نر‌هایی جفت‌گیری کنند که نغمه‌هایی غیرعادی سرمی‌دهند.

دکتر کریتس یافتن این نوع پرنده عسل‌خوار در طبیعت را «به یافتن سوزن در انبار کاه» تشبیه می‌کند. او گفت: «متوجه شدیم که برخی از نر‌ها واقعاً نغمه‌های گونه‌های دیگر را می‌خوانند که خیلی غیرعادی است برای همین تصمیم گرفتیم نغمه‌خوانی‌ها را ضبط کنیم. اکنون بعد از شش سال دادگانی در اختیار داریم که نشان می‌دهد واقعاً چنین کاری می‌کنند و احتمالاً به دلیل آن است که این گونه خیلی کم‌شمار شده است.»
پرنده عسل‌خوار نر زمانی از پرندگان پرشمار زمستانی بود و پرندگان جوان در سال‌های نخستین و پرآسیب زندگی، آموزگاران بزرگ‌تر را در کنار خود داشتند. اکنون، اما جمعیت‌شان چنان پراکنده و کم شده که بسیاری به تنهایی پرواز می‌کنند.

در مناطقی که جمعیت این پرنده به شدت کاهش یافته، نغمه‌خوانی نر‌ها ساده یا «به کلی نادرست» است.

از بین رفتن زیستگاه‌ها و تغییر اقلیم در مجموع عسل‌خوار‌ها را در معرض انقراض قرار داده است. به گفته دکتر کریتس افزایش بسامد دوره‌های خشکسالی بر چرخه شکوفه دادن درختان بومی و در نتیجه قابلیت جفت‌گیری عسل‌خوار‌ها اثر منفی گذاشته است.

او می‌گوید ناتوانی در نغمه‌خوانی درست «هشدار هولناکی است که نشان می‌دهد این گونه‌ها در آستانه انقراض قرار دارند. تمام هم و غم ما در چند دهه آینده این است که برای تثبیت جمعیت آن‌ها هر چه از دست برمی‌آید انجام دهیم.»

نصب حلقه‌های پلاستیکی در بن درختان به منظور جلوگیری از راه یافتن مارمولک‌ها و صاریغ استرالیایی به آشیانه عسل‌خوار‌ها از جمله کار‌هایی است که انجام می‌دهند.

این گروه که تحقیق‌شان در مجله همایش‌نامه‌های رده بی انجمن سلطنتی چاپ شده است، با برنامه پرورش باغ‌وحشی نیز همکاری می‌کنند که در آن نغمه‌خوانی را در وضعیت اسارت به پرندگان نر یاد می‌دهند.

در این برنامه از نغمه‌های درست ضبط شده و دو پرنده نر بالغ صید شده از طبیعت برای آموزش عسل‌خوار‌های جوان استفاده می‌کنند و حاصل کار را مقایسه می‌کنند تا مشخص شود نغمه ضبط شده بهترین نتیجه را دارد یا نغمه طبیعی.

دکتر دژان استویانویچ یکی از نویسندگان این بررسی می‌گوید: «۱۸ عسل‌خوار نایب‌السلطنه نر یا حدود ۱۲ درصد کل جمعیت‌شان فقط می‌توانستند از نغمه‌های سایر گونه‌ها تقلید کنند. این ناتوانی در ارتباط گیری با همنوع‌های خود در میان جانوران وحشی سابقه نداشته است. یعنی می‌توانیم بگوییم عسل‌خوار نایب‌السلطنه در حال حاضر به قدری کم‌یاب شده است که برخی از نر‌های جوان هرگز نمی‌توانند نر‌های بالغی پیدا کنند و نغمه‌خوانی را از آن‌ها بیاموزند.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قطع گاز بیش از ۶ هزار باغ ویلای گیلان
برد تیم هندبال بانوان نفت وگاز گچساران در لیگ برتر کشور
از قصه گویی و سینما تا هنر‌های تجسمی در آینه کودک
اعلام نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان شورا‌های اسلامی شهر
فعالیت مجدد ایستگاه هواشناسی نوبنیاد سرخس
واریز عیدی برای ۱۱هزار مستمری‌بگیر استان همدان
نسل‌کشی نخبگان در کشور‌های منطقه
ناتینگام فارست، سلتاویگو و بولونیا در یک قدمی صعود
پیش بینی هواشناسی هرمزگان جمعه اول اسفند
ناوشکن جماران؛ نماد خودباوری، علم و اقتدار دریایی ایران
برترین عبادت، خدمت به خلق خداست
توزیع بسته های معیشتی بین نیازمندان شاهرود
تمدید مهلت ثبت نام انتخابات شورا های روستایی و عشایر تا امشب
ثبت نخستین رویش قره‌تاج در مناطق مرزی سردشت
تداوم تولید و تأمين تجهیزات پزشکی در گرو پرداخت مطالبات
سانحه رانندگی در محور پیرانشهر ـ نقده ۴ مصدوم برجا گذاشت
۲۶ مصدوم در ۴ حادثه ترافیکی در جاده‌های فارس
پیش‌بینی بارش پراکنده در خراسان شمالی
از انتشار کتاب های دفاع مقدس تا جشنواره های ادبی
پویش ایران همدل در خراسان‌شمالی آغاز شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
یک فروند هواپیمای نهاجا دچار سانحه شد
آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین طرح راهسازی کهگیلویه و بویراحمد
میوه و تره‌بار از ۱۵ اسفند کالابرگی می‌شود
تمدید مهلت ثبت‌نام انتخابات شورا‌های روستایی تا فردا شب ساعت ۲۲
سرمایه گذاری روسیه در میادین نفتی ایران
یارانه بهمن‌ماه دهک‌های ۴ تا ۹ واریز شد
بازداشت ۳۴ اغتشاشگر و تروریست خیابانی
دعای هر روز و روز اول ماه مبارک رمضان
صعود چهار نماینده آذربایجان شرقی به مرحله دوم لیگ فوتبال مناطق کشور
آذربایجان غربی سردتر می‌شود
اوقات شرعی اهواز، ۳۰ بهمن ۱۴۰۴
لغو سهمیه ۲۰ روز تردد رایگان در محدوده کاهش آلودگی هوای تهران
تمرین آزادسازی کشتی ربوده شده در رزمایش ایران و روسیه
۸۰۰۰ آشپزخانه مهدوی آماده طبخ غذای گرم برای نیازمندان در ماه رمضان
پیش بینی رگبار باران در برخی مناطق
بازتاب سخنان مقام معظم رهبری در رسانه‌های مختلف  (۳ نظر)
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
افزایش سه برابری یارانه فرزندان خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند در دهک‌های ۱ تا ۴  (۱ نظر)
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند  (۱ نظر)
افزایش قیمت نان و بنزین در سال آینده صحت ندارد  (۱ نظر)
انتشار آثار جدید از شاعر مشروطه  (۱ نظر)
اطلاعیه استخدام نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
دعوت از ورزشکار مراغه‌ای به اردوی تیم ملی والیبال ساحلی نوجوانان  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)