پخش زنده
امروز: -
نهضت آزادسازی ساحل با موضوع بازگشت انفال عمومی با دستور رئیس جمهور از دهم بهمن آغاز شد تا موج های خزر در ساحل شنی آرام بگیرند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران؛ساحل ماسهای بیقرار برای رسیدن به آغوش دریاست. ۴۳۸ کیلومتر از ۸۹۰ کیلومتر نوار ساحلی خزر مربوط به استان مازندران است.
طرح آزاد سازی سواحل و حریم ۶۰ متری دریا از سال ۸۶ در کشور آغاز شد، بطوریکه با گذشت ۱۴ سال تاکنون ۸۷ درصد معادل ۴۰۸ کیلومتر از سواحل شمال آزاد سازی شده است و مردم می توانند از ساحل استفاده کنند اما ۱۳ درصد باقیمانده ، پنج درصدش مربوط به نهادهای نظامی، امنیتی ، نیروگاه و بندر است، سه درصد در اختیار دولتی هایی است که استفاده نظامی ندارند و قرار است بزودی آزاد سازی شود و پنج درصد معادل ۲۳ کیلومتر در اختیار بخش خصوصی است.
تصرفات عمدی یا غیر عمدی سواحل سبب شد تا پای رئیس جمهور به این ماجرا باز شود .
رئیس جمهور دهم بهمن امسال در دستوری فوری و بدون استثنا که از سوی رئیس دفتر وی به اعضای هیات دولت ابلاغ شده بود، تاکید کرد؛ همه دستگاههای دولتی موظف هستند حداکثر تا ۲۰ روز نسبت به آزادسازی، مناطق ساحلی تصرف شده تا مرز قانونی حداقل ۶۰ متر از ساحل اقدام کنند.
ساحل شنی از واقعیت تا رویا / سالهای دور که پایمان به ساحل می رسید اما حالا...
سه دهه به عقب بر می گردم ، آنوقت ها که تابستان در اوجش پادشاهی مرداد را به رخ می کشاند و خانه پدربزرگ رمضان بود و شیطنت های بچه گانه مان که دُزش از دُز گرما طاقت فرسای تابستان هم بالاتر بود و کسی نمی توانست حریف ما شود. ناچار با وعده رفتن به دریای گهرباران ، شنا و بازی در ساحل شنی آرام می گرفتیم...
برداشتن چند حصیر ، نان تنوری ننه بنی ، چیدن چند هندوانه ، خربزه ، خیار و گوجه از جالیز و با کلی ذوق که با پدربزرگ و مادر بزرگ و دیگر نوه ها برای دیدن بیکران دریایی آبی که آینه آسمان بود سوار تیلر و راهی دریای گهرباران می شدیم....
آن روزها خبری از فنس های فلزی ، دیواره های بتنی و ویلاهای لاکچری نبود هر جا قدم می زدیم ، درختان سربه فلک کشیده بود و ساحل شنی و صدف ها و بیکران آبی دریا البته بدون آلودگی.
اما حالا که به همان ساحل سر بزنیم تا چشم کار می کند حقوق از دست رفته من و امثال من است که در یک کلمه می شود انفال عمومی...
بخشی با کاربری نظامی با عنوان میدان تیر تصرف شده ، بخشی هم با ویلاهای دانشگاه های علوم پزشکی مشهد و ...
مقصد بعدی شهر ساحلی نکا، اما بدون ساحل / خیلی دور ، خیلی نزدیک
دیوارهای بتنی و محکم که طولش تا ناکجای قدرت دید چشم هایم کشیده شده است ، اینجا چشمانت در حسرت یک وجب از ساحل و دریا می ماند.
کمی آن طرفتر حصارها مهربانتر شده اند و جایشان را از سازه های بتنی به فنس ها داده اند ، این حال و روز شهری ساحلی دریغ از یک متر ساحل است.
یکی از اهالی منطقه نکا می گوید : دریا و ساحل داریم اما انگار نداریم .
نیروگاه نکا معاف از آزادسازی ۶۰ متری سواحل
شهر نکا با ۴ هزار و ۸۰۰ متر نوار ساحلی که تمامی آن یا در اختیار نیروگاه شهید سلیمی نکا است که جزء پنج درصدی های معاف از طرح آزاد سازی سواحل است .
فولادی، مدیر شرکت تولید نیروی برق نیروگاه نکا می گوید: واحدهای نیروگاه در مجاورت دریا تاسیس شده و هم اکنون هم در حال فعالیت است بعد از ۴۰ سال فکر نمیکنم این ساحل در اختیار را بخواهند آزاد کنند.
بخش دیگری از سواحل که در اختیار نهادهای نظامی است که می گویند سالها آنطور باید استفاده نظامی ندارد .
یکی از اهالی منطقه می گوید : عرصه ساحل را با دیوارهای آهنی تسخیر کرده اند و قرار بود راه دسترسی به ساحل و دریا برای مردم بگذارند، علیرغم جلسات متعدد هنوز به نتیجه نرسیده است.
تلاش پنج فرماندار نکا که تمامی آن فقط صورت جلساتی شد در بخش بایگانی این فرمانداری ...
نیروهای مسلح باید برای آزاد سازی اجازه دهد و براساس قانون مصوب ۱۵ تیر امسال تعیین حدود مشخص شد در حالیکه که برای پیگیری موضوع کسی حاضر به مصاحبه نشده است.
یک تابلو در ورودی اش با عنوان مجتمع آموزشی فرهنگی شهدای ارتش نصب شد. می خواهد بگوید: استفاده نظامی دارد اما آیا واقعاً اینگونه است؟!
نگهبان پلاژ مجتمع آموزشی فرهنگی شهدای ارتش در نکا می گوید: منطقه نظامی نیست بلکه استراحتگاه رفاهی است .
با اینعنوان ۵۰ روستا و خود مردم شهر نکا را محروم از دریا کرده اند.
کریمی ،دادستان مرکز استان مازندران می گوید: اخطار لازم برای آزاد سازی داده شد درجه اول باید داوطلبانه انجام دهند اگر خود انجام ندادند آن زمان از طریق مرجع متولی منابع طبیعی و براساس ضوابط ماده ۱۱ قانون اراضی ملی از طریق دستگاه قضا تعیین تکلیف و آزاد سازی می شود.
حالا باید منتظر بود با آزاد سازی حریم ۶۰ متری ساحل توسط ارگان های و نهادهای که استفاده نظامی از دریا و ساحل ندارند سه هزار و ۱۰۰ متر نوار ساحلی در دسترس مردم شهرستان نکا قرار می گیرد.
مقصد بعدی نوشهر؛
در یکی از صفحات اینستاگرام ، آگهی اجاره ویلا با ساحل و استخر اختصاصی در نوشهر نظرم را جلب کرد .تماس گرفتم پشت خط منشی مزایای این ویلا لاکچری را یکی یکی برمی شمارد و در آخر گفت: شبی ۷ میلیون تومان!
این مزایا با اجرای طرح آزاد سازی سواحل که مسئولان از آن می گویند منافات دارد آن هم نه کمی به اندازه تمام نوار ساحلی خزر از گیلان تا گلستان ....
بازدید از ویلا لغو شد و تنها راه رسیدن به این قصر پوشالی هزار و یک شب کوچه کناری بود ، بله، حریم ۶۰ متری ساحل تا دریا رعایت نشده و حتی به داخل آب دریا هم دست درازی شده بود .
این تمام کنجکاوی من از این سفر نبود. بازدید میدانی دیگری از منطقه کردم ، متوجه شدم که از این دست مالکیت ها کم نیست.
شهرک های ساحلی نوشهر از این موضوع مستثنی نبودند بلکه همه چیز شان اختصاصی است حتی ساحل دریا ...
برای رفتن به ساحل مامور مجتمع رفاهی کارت تردد می خواهد که من نداشتم. ناچار دست به دامن اهرم قویتر شدم بنگاه های معاملاتی ، آنان می گویند: منطقه در مشت ما هست این بنا ۷۰۰ متری با استخر و ساحلی اختصاصی ۷۵ میلیارد تومان بفروش می رسد. قیمتش برابری می کند با خانه دار شدن حداقل ۷۰ ایرانی ... با پول می توانند همه کار بکنند و با لابی گری صاحب ویلا با سند مالکیت می شوند.
یک نمونه اش را قرابی ،عضو شورای اسلامی علی آباد عسگر خان اشاره می کند می گوید:حکم دارم، منابع طبیعی اعلام کرده هر وقت در حال ساخت و ساز هستند تماس بگیرید ما تخریب می کنیم تماس که گرفتم گفتن نمیآییم بیایم ما را کیسه می کنند .
او ادامه می دهد: الان ملک را گذاشته اند فروش متری ۵۰ میلیون تومان ...
توپ تقصیر در زمین کیست؟!
لاشکی معاون حفاظت منابع طبیعی نوشهر می گوید : ساختمان علاوه بر اینکه داخل آب دریا ساخته شده و سند مالکیت رسمی دارد و منابع طبیعی نمی تواند ورود پیدا کند.
رئیس کل دادگستری مازندران آب پاکی را ریخت و گفت: اراضی مستحدثه کسی نمی تواند ادعای مالکیت داشته باشد هر چند سند رسمی هم دریافت کرده باشد.
حالا به راستی توپ تقصیر در زمین کیست !؟
اسارت ساحل عباس آباد در هشت بهشت اصفهان
مجتمع هشت بهشت شهرداری اصفهان با حدود ۱۲ هزار مترمربع مساحت و دارا بودن ۱۴ ویلا و ۳۳ واحد آپارتمان مجتمعی تفریحی اقامتی ۷۰۰ متر مربع ساحل دریای عباس آباد را اشغال و با سنگهایی که در داخل دریا ریخته شد راه شرق و غرب ساحل عباس آباد را مسدود کرده بود که ۲۰ بهمن در راستای اجرای قاتون آزاد سازی حریم دریا، فنسها و دیوارههای جداکننده به طول ۱۱۵ متر برداشته و راه شرق و غرب ساحل برای مردم باز شد. باز شدنی که پای رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری عباس آباد را به دستگاه قضا کشاند.
سینا عبدی میگوید: در روز اجرای حکم، خودشان بیل مکانیکی را برای اجرای عملیات آزادسازی حریم دریا تهیه کردند اما پس از اجرای حکم از من در دادگاه شهرستان عباس آباد شکایت کردند.
هر چند بعد از چند روز ، شهرداری اصفهان از شکایت خود علیه منابع طبیعی عباس آباد مازندران صرف نظر کرد.
بزرگتر شدن لقمه ساحل خواران /گلسار با دیوارههای بلوکی در انحصار ساحل خواران
طمع زمین خواران این بار به مساحت بیش از ۴ هزار و ۴۲۱ متر به زمین های ساحلی ایزدشهر کشیده شده است.
یک نمونه از این دست درازی به عرصه ملی در گلسار ۱۵ ایزدشهر است که با دیوارههای بلوکی در انحصار ساحل خواران قرار دارد که بر اساس قانون این بخش از سواحل نیز باید برای دسترس عموم آزاد باشد.
غلامی، عضو شورای شهر ایزدشهر می گوید: شرکت آمد پارس در دو طرح با شهرداری ایزدشهر مشارکت داشته است.
او ادامه می دهد : از مالکیت منابع طبیعی در این عرصه اطلاعی ندارد و اگر قرارباشد مالکیت یک نقطه به اثبات برسد باید از ادارات مربوطه استعلام گرفت.
مهدیزاده، رییس وقت منابع طبیعی نور نیز می گوید: منابع طبیعی این شهرستان سال ۹۵ در نامهای به شهردار ایزدشهر اعلام کرد؛ صدور هر گونه مجوز ساخت و ساز و دیوار کشی در این عرصه ملی ممنوع است و جلوگیری میشود.
مقیمی ،معاون حفاظت اراضی مازندران نیز می گوید : این زمینهای ساحلی گلسار ۱۵ ایزدشهر در حوزه شهرستان نور است و ظاهراً مرجع قضایی رای صادر کرده است و نیاز داریم تا در فرصت مشخص موضوع این پرونده مطالعه و تعیین تکلیف شود.
مقصد بعدی؛ نوار ساحلی محمودآباد در تسخیر نفتچی ها
محمودآباد یک نوار ساحلی پنج کیلومتری با حکایت های متفاوت برای تاخیر از عقبگرد در ساحل دارد .
مجموعه اقامتی تفریحی متعلق به کارکنان وزارت نفت در سال ۱۳۳۹ در زمینی ساحلی به مساحت ۲۵۴ هکتار خریداری شد و در سال ۱۳۷۴ چهار عملیات ساخت آن به پایان رسید . مجموعه ای که در طرح عقب نشینی از ساحل آزاد سازی را انجام داده است اما شرط متن های نوشته شده روی تابلوی کنار ساحلی که خبر ممنوعیت ورود هر گونه خودرو به ساحل مجتمع نفت محمود آباد را می دهد چیز دیگری را روایت می کند.
وارد این قسمت ساحل شدم ، تا چشم کار میکرد سدی از سازه ها ، سنگ ها و استخری که در حریم دریا قد علم کرده و متعلق به این مجموعه هاست.
تقریبا دو کیلومتر آن طرف تر هم ساخت و سازی که باز هم بوی نفت می دهد به چشم می خورد، دانشگاه صنعت نفت .
عبدوست ،مسئول حراست دانشگاه صنعت نفت محمودآباد می گوید : اینجا جزئی از منطقه شبه نظامی است و نباید تصویربرداری صورت گیرد.
در چند قدمی این ساختمان باز هم انبوهی از سنگ و سازه هایی می ببینم که دریا و ساحل را یکجا تصاحب کرده اند.
اهالی می گویند با حربه ساخت پارک عمومی برای مردم و مسافران سنگ بنا را چیدند و بعد از اتمام کار کاشف عمل آمد املاک شخصی خودشان است .
آنان می گویند: بازار صید صیادان هر روز کسادتر می شود زیرا حتی حریم فعالیت شرکت های پره هم در این منطقه رعایت نشده است.
ساحل چاکسر هم اسیر دیو بتنی
مجموعه فرهنگی تفریحی ساحلی چاکسر یا همان پلاژ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم یکی دیگر از مکان هایی است که در حوالی محمودآباد بنا شده و حریم ساحل را آزاد نکرده است .
کاردگر، مدیر سیستم رفاهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می گوید: قرار است بودجه ای از وزارتخانه گرفته شود تا بتوانیم بحث رستوران را حل کنیم.
او می گوید :آزاد سازی ساحل با توجه به هزینه بسیار بالا امسال امکانپذیر نیست و برای سال های بعد جابه جایی انجام خواهد گرفت.
نوشداروی ۲۰ روزه اثر کرد؟! چندوجب مانده تا آزادی ساحل خزر
استاندار مازندران تاکید کرد: هیچ منطقهای آزاد نشده، حتی یک وَجَب در ساحل نمیمانَد و چنانچه اصرار در عدم عقب نشینی در تاریخ لحاظ شده مشاهده شود تخریب، پایانی برای آن مناطق و احداثیها خواهد بود.
سید محمود حسینی پورافزود: هیچ دستگاه دولتی در کشور حق ندارد ساحلی را که باید در اختیار عموم مردم باشد تصرف کند، باید عقب نشینی کنند به میزان قانونی که اجازه داده است .
آزادسازی ۱۹ کیلومتر از نقاط ساحلی استان
استاندار مازندران گفت: در استان تا ۲۰ درصد اشغال سواحل مجاز است که عبارتند از بنادر، نیروهای نظامی، پایانه های نفتی و طرح سالم سازی و ۵ درصد هم در اختیار بخش خصوصی است و ۴ درصد هم غیر مجاز،که در اختیار دولتی ها و مجموعه دستگاه های نظامی قرار داشت.
حسینی پور می گوید: تاکنون توانستیم از مجموعه ۴ درصد، ۱۹ کیلومتر از سواحل استان را آزادسازی کنیم و بخش کمی باقی مانده که امیدواریم دو سه روز آینده کار را به نتیجه برسانیم و گزارش نهایی آزاد سازی سواحل را خدمت مردم شریف کشور ارائه کنیم.
توکلی، مدیرکل دفتر فنی عمرانی استانداری مازندران گفت: بعد از تعیین حریم برای تمامی سواحل سند مالکیت به نام نظام جمهوری اسلامی صادر می شود و بر غارت بیت المال در لباس ساحل خواری و ویلا سازی خط بطلان کشیده می شود.
حالا اگر سازمان عمران سواحل و نقشه حد نگار تشکیل شود ،شاید اندکی از تلخی زهر حلائلی که به نوش خزر داده اند کم کند.
بهار نزدیک است ، ساحل ماسه ای بیقرار برای رسیدن به آغوش دریا
آتنا رستمی آله خیلی
خبرنگار سرویس اجتماعی خبرگزاری صداوسیما