پخش زنده
امروز: -
سخنگوی سازمان غذا و دارو می گوید: نزدیک به ۳۰ درصد داروهای وارداتی به ایران که ارز ترجیحی می گیرد، قاچاق معکوس می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ طبق آمارهای غیر رسمی ۲۰ تا ۳۰ درصد داروهای وارداتی به افغانستان، از ایران تامین می شود اما نه به صورت قانونی بلکه از مسیر قاچاق؛ نه به صورت چمدانی که با محموله های کامیونی، ضمن اینکه قاچاق معکوس داروهای ایرانی تنها محدود به این همسایه شرقی نیست و سایر همسایگان هم از آن بهره مند می شوند.
از سال ۹۷ و همزمان با افزایش قیمت دلار که دولت با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در صدد حمایت از مردم برآمد؛ درکنار کمک موقتی که به پرداخت هزینه داروی مردم کرد اما زمینه ساز دو آفت شد قاچاق دارو به خارج از کشور و کمبود دارو در داخل.
حسین شمالی، سرپرست معاونت برنامه ریزی اداره کل دارو می گوید: قاچاق معکوس توسعه پیدا کرده و به داروهایی که ارز می دادیم تا به دست مصرف کننده برسد از زنجیره خارج می شد و به کشورهای همسایه قاچاق می شد.
احمد سبحانی فعال اقتصادی هم گفت: وقتی قیمت دارو در ایران یک پنجم یا یک سوم و حتی نصف قیمت دارو در کشورهای همسایه است، طبیعی است که دلالان به طمع بیفتند و اقدام به خارج کردن دارو از زنجیره توزیع کنند.
اما آنچه سالهاست برای جلوگیری از این سوءاستفاده ها تجویز می شود، مدیریت منابع مالی حوزه سلامت از طریق بیمه ها است؛ موضوعی که سیاست های کلی سلامت و قانون بودجه ۱۴۰۱ بر آن تاکید دارد.
پس از کش و قوس های فراوان برای اصلاح سیاست های ارزی در حوزه دارو دیروز آقای علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت از آمادگی زیر ساخت ها برای انتقال یارانه دارو به بیمه ها خبر داد.
وی افزود: مثل آنچه برای نان اتفاق افتاد قرار نیست مردم در هنگام تهیه دارو پرداخت از جیبشان بیشتر شود، حتی قرار است داروهای بیشتری تحت پوشش بیمه قرار بگیرد.
تولید کنندگان صنایع دارویی هم که تاکنون دریافت کننده یارانه دارو بودند، موافق انتقال این یارانه به بیمه ها هستند چراکه به خاطر استفاده از ارز ترجیحی مجوز صادرات نداشتند و با وجود افزایش هزینه های تولید، اجازه افزایش قیمت چندانی هم به آنها داده نمی شد.
پویا فرهت، مدیر عامل یکی از شرکت های داروسازی می گوید: ما تولید کنندگان دارو سه سال است که یک صدا خواهان حذف ارز ترجیحی هستیم، چراکه صنعت دارویی هم باید مثل سایر صنایع با ارز آزاد فعالیت کند تا بتواند توسعه پیدا کند.
بخشایش، مدیر عامل یکی دیگر از شرکت های داروسازی نیز بیان کرد: ما موافق و خواهان این هستیم که همه حمایت ها به سمت مصرف کننده سوق پیدا کند این به سود ما شرکت های دارو سازی است و بار مسئولیت را از دوش ما بر می دارد و زمینه ایجاد رانت و فساد را از بین می برد، در این صورت است که ما میتوانیم تولیدمان را توسعه دهیم و حتی صادرات داشته باشیم.
البته شبکه توزیع دارو و مصرف کنندگان همچنان نگرانی هایی دارند که باید در نحوه اجرای طرح اصلاح یارانه دارو در نظر گرفته شود که در این باره، حسین شمالی سرپرست معاونت برنامه ریزی اداره کل دارو تاکید می کند: ما یکسال و نیم است که در حال کار کردن روی این طرح هستیم و تمامی محاسبات را به دقت انجام دادیم. برای تمامی داروها قیمت پایه و آتی را محاسبه کرده ایم، سهم سازمان های بیمه گر، سهم یارانه ها و سهم مردم و آمادگی کامل برای اجرای این طرح داریم.
به گفته کارشناسان سلامت برای جلوگیری از قاچاق معکوس دارو به کشورهای همسایه باید کاری کرد که قاچاق دارو برای دلالان به صرفه نباشد و راهش این است که یارانه دارو در انتهای زنجیره به مصرف کننده تخصیص داده شود، در این صورت طبق وعده مسئولین امر علاوه بر حفظ و استمرار دسترسی مردم به دارو با قیمت مناسب، می توانیم شاهد توسعه تولید و صادرات دارو هم باشیم.