• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۴۰۰۸۷
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۴۰۵ - ۱۳:۰۹
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات
در دومین نشست از سلسله‌نشست‌های تخصصی «توسعه و امنیت آبی»؛

راهکار‌های مدیریت تقاضا در برابر انتقال آب دریا بررسی شد

سخنرانان دومین نشست از سلسله‌نشست‌های تخصصی «توسعه و امنیت آبی» با بررسی ابعاد فنی، اقتصادی، محیط‌زیستی و حکمرانی انتقال آب دریا، تأکید کردند که مدیریت تقاضا، اصلاح الگوی توسعه و سازگاری با کم‌آبی باید پیش از اجرای طرح‌های پرهزینه انتقال آب در اولویت قرار گیرد.

راهکار‌های مدیریت تقاضا در برابر انتقال آب دریا بررسی شد

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما،به نقل از روابط‌عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دومین نشست «واکاوی ابعاد راهبردی انتقال آب دریا» در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

محمد علایی، مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره پیشین شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی و رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی استان خراسان رضوی، یگانه سادات صالحی، پژوهشگر و دانش‌آموخته دانشگاه تربیت مدرس، و بنفشه زهرایی، استاد و رئیس مؤسسه آب دانشگاه تهران، در این نشست ابعاد فنی، اقتصادی، محیط‌زیستی و حکمرانی انتقال آب دریا را بررسی کردند. عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی، نیز دبیری نشست را بر عهده داشت.

عباس آخوندی، دبیر نشست، در آغاز این برنامه با جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده در نشست نخست، ابراز امیدواری کرد تداوم چنین نشست‌ها و گفت‌و‌گو‌های تخصصی، به شناخت دقیق‌تر ابعاد بحران آب و دستیابی به راهکار‌های مؤثر برای مدیریت آن در ایران کمک کند.

آخوندی در ادامه با بیان اینکه هدف این برنامه، بررسی تنگنا‌های آبی کشور از منظر‌های گوناگون است، گفت: «در این سلسله‌نشست‌ها می‌کوشیم رویکرد‌های موجود در حوزه آب را بررسی و ارزیابی کنیم. اگرچه بحث را با موضوع انتقال آب آغاز کرده‌ایم، اما این برنامه محدود به انتقال آب نخواهد ماند و دیگر ابعاد بحران آب را نیز دربر خواهد گرفت.»

محمد علایی در آغاز سخنان خود با اشاره به پیشینه مدیریت آب در ایران گفت: «مردم این سرزمین طی هزاران سال با شناخت محدودیت‌های اقلیمی و بهره‌گیری از سازوکار‌هایی مانند قنات، شیوه‌هایی پایدار برای مدیریت آب ایجاد کرده بودند، اما کنار گذاشته شدن مردم از مدیریت منابع، اقتصاد آب را تضعیف کرد.»

او با مرور تاریخ تأمین آب مشهد افزود: «از انتقال آب چشمه گیلاس و حفر قنات‌ها تا ساخت سد‌های طرق، کارده و دوستی، ظرفیت تأمین آب مشهد بار‌ها افزایش یافته است، اما این اقدامات همواره با رشد جمعیت و مصرف همراه شده و کمبود آب را برطرف نکرده است.»

علایی در ادامه اظهار کرد: «برداشت بیش از ظرفیت آبخوان به افت سطح آب زیرزمینی، فرونشست زمین، شور شدن منابع و خشک شدن چاه‌ها منجر شده است. تمرکز بخش عمده صنایع و خدمات استان در مشهد و توسعه شهر‌های جدید نیز فشار بر منابع آب منطقه را افزایش داده است.»

او درباره طرح انتقال آب دریای عمان به مشهد گفت: «قرار است حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب با صرف هزینه‌ای چند میلیارد دلاری به منطقه منتقل شود، در حالی که هزینه تمام‌شده این آب بسیار بالا خواهد بود.»

رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی، بازچرخانی پساب، کاهش هدررفت شبکه و افزایش بهره‌وری در کشاورزی و صنعت را از راهکار‌های مؤثرتر دانست و افزود: «بخش قابل‌توجهی از آب مصرفی مشهد، در صورت تکمیل شبکه فاضلاب و تصفیه استاندارد، قابلیت بازچرخانی دارد.»

علایی تأکید کرد: «انتقال آب به دشت‌ها ممکن است تقاضا و وابستگی را افزایش دهد. راه‌حل پایدار، سازگاری با کم‌آبی، اصلاح الگوی توسعه، مشارکت مردم و افزایش بهره‌وری منابع موجود است.»

یگانه سادات صالحی در این نشست به تشریح ابعاد انتقال آب به فلات مرکزی ایران پرداخت و گفت: «پایداری طرح‌های انتقال آب تنها به تأمین آب وابسته نیست و باید انرژی مورد نیاز، هزینه‌های اقتصادی، پیامد‌های محیط‌زیستی و مدیریت تقاضا در منطقه مقصد نیز بررسی شود.»

او با اشاره به تجربه اجرای طرح انتقال آب جنوب به شمال در چین، عنوان کرد: «این طرح، با وجود آثار مثبت کوتاه‌مدت، با چالش‌هایی مانند مصرف بالای انرژی، هزینه‌های نگهداری، ناپایداری منابع و افزایش مصرف آب در منطقه مقصد روبه‌رو شده است.»

صالحی اظهار کرد: «تجربه‌های جهانی نشان می‌دهد افزایش عرضه آب می‌تواند مصرف را در بخش‌های کشاورزی و صنعتی افزایش دهد و موجب کم‌توجهی به صرفه‌جویی، بازچرخانی و مدیریت تقاضا شود.»

وی در ادامه عنوان کرد: «برق مورد نیاز پروژه انتقال آب حدود ۶۰ برابر انرژی مصرف‌شده برای تولید محصولات جالیزی صادراتی است و این محصولات از نظر بهره‌وری اقتصادی توان رقابت با هزینه آب انتقالی را ندارند.»

این پژوهشگر در پایان گفت: «مدیریت تقاضا و اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی باید بر اجرای طرح‌های پرهزینه‌ای مانند انتقال آب مقدم باشد.»

بنفشه زهرایی در ادامه نشست با انتقاد از غلبه رویکرد تأمین‌محور در مدیریت آب کشور گفت: «نخستین واکنش دولت‌ها به کمبود آب، معمولاً سدسازی و انتقال آب است، اما با افزایش عرضه، مصرف آب نیز افزایش پیدا می‌کند.»

او افزود: «زمانی که نظام حکمرانی توان مهار مصرف را نداشته باشد، تأمین آب بیشتر تنها یک روند ناپایدار را ادامه می‌دهد. افزایش عرضه ممکن است در کوتاه‌مدت کمبود را جبران کند، اما منابع مالی و آبی محدود می‌شوند و نیاز‌ها همچنان افزایش می‌یابند.»

رئیس مؤسسه آب دانشگاه تهران، مسئله اصلی کشور را تعدیل مصرف و اصلاح الگوی بهره‌برداری دانست و اظهار کرد: «نبود انسجام در سیاست‌گذاری‌ها و هماهنگ نبودن برنامه‌های توسعه جمعیت، صنعت و کشاورزی با ظرفیت‌های آبی، بحران را تشدید کرده است.»

او تأکید کرد: «ایران به دلیل تنوع اقلیمی، جغرافیایی و فرهنگی نمی‌تواند با یک نسخه واحد آبی اداره شود و سیاست‌ها باید متناسب با ظرفیت‌ها و محدودیت‌های هر منطقه تدوین شوند.»

زهرایی با بیان اینکه تقریباً تمام منابع آب تجدیدپذیر کشور مصرف می‌شود، افزود: «رشد جمعیت و تغییر اقلیم، سرانه این منابع را بیش از پیش کاهش خواهد داد. انتقال آب دریا نیز تنها می‌تواند بخش محدودی از نیاز کشور را تأمین کند و جایگزین مدیریت مصرف و اصلاح حکمرانی آب نخواهد شد.»

او در پایان تأکید کرد: «سیاست‌گذاری در حوزه آب باید بر ظرفیت‌های داخلی، اصلاح برنامه‌های توسعه، مدیریت تقاضا و پذیرش ضرورت سازگاری با کم‌آبی استوار باشد.»

در پایان نشست، حاضران پرسش‌های خود را درباره ابعاد فنی، اقتصادی، محیط‌زیستی و حکمرانی انتقال آب دریا مطرح کردند و سخنرانان به این پرسش‌ها پاسخ دادند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
محور‌های اصلی سال تحصیلی جدید، هویت‌یابی استعداد‌ها و تحول دیجیتال است
آمریکا ثابت کرد، شایستگی میزبانی مسابقات جهانی را ندارد
قم آماده آیین تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب
مرور خاطرات آخرین دیدار کرمانیان با رهبر شهید امت
سازمان ملل متحد: یک میلیون نفر همچنان در لبنان آواره هستند
تشکیل ستاد تشییع امام شهید در دانشگاه امام صادق با اسکان ۸ هزار نفر
کشف سلاح غیر مجاز در مهدیشهر
بسته شدن مسیر آزادراه مشهد - چناران از ابتدای سجادیه
ادارات البرز شنبه و یکشنبه تعطیل نیست
برگزاری نشست «بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی» در تهران
فریاد اقتدار، اتحاد و خونخواهی پدر مهربان امّت در تجمعات شبانه کرمان
آرامش، امنیت و عزت امروز کشور مرهون فداکاری شهدا است
تنگه هرمز بجز راه ایرانی راه دومی ندارد
اخبار کوتاه ۹ تیر ماه از خراسان رضوی
نظارت دستگاه قضای کهگیلویه و بویراحمد بر خدمت‌رسانی به زائران اربعین
وقتی که یک دست هم صدا دارد/ احیای ۲ هکتار زمین بایر به همت کشاورز دره‌شهری
کرمان آماده تسهیل حضور مشتاقان در آیین تشییع امام شهید امت
موضع‌گیری رهبر شهید در برابر ظالم و دفاع از مظلوم
آمادگی دنا برای برگزاری مراسم تشییع رهبر معظم انقلاب
انعکاس نقش ویژه خانواده معظم شهدا و ایثارگران در آئین‌های باشکوه تشییع رهبر شهید
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
همایش بین‌المللی شاهنامه، شاه اثر ماندگار، در تاجیکستان برگزار شد
ابلاغیه جدید وزارت کار از تعطیلی بخش خصوصی در ایام وداع و تشییع پیکر رهبر فقید انقلاب
درگذشت معاون سیاسی ندسا براثر سانحه رانندگی
توسعه کنتور‌های هوشمند گاز و آغاز نصب در منازل
امیر سرتیپ شیخ: قدرت ایران دشمن را به میز مذاکره کشاند
مهر و موم مطب مامایی متخلف در یزد
محدودیت ترافیکی در اطراف مراسم تشییع رهبر شهید اعمال می شود
۳۵ مدیر و کارمند متخلف در کهگیلویه و بویراحمد محکوم شدند
تشییع امام‌ شهید، نیازمند‍ مدیریت کلان‌ و مشارکت‌ مردم است
جزئیات مراسم وداع و تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب
تروریست‌های مزدور یک خانواده را در سراوان به گلوله بستند
نام وکلای رژیم صهیونی در فهرست کمیته مجازات
جزئیات بزرگ‌ترین طرح ترافیکی تهران برای مراسم بدرقه رهبر شهید انقلاب
هیچ نشست مذاکراتی در هیچ سطحی با آمریکا نداریم
اختلال در سامانه پیش ثبت نام پایه هفتم
اختلال در سامانه پیش ثبت نام پایه هفتم  (۳ نظر)
به‌کارگیری نیرو‌های حق‌التدریس در طرح‌های حامی و تقویت مدارس  (۲ نظر)
تجهیزات پیشرفته‌ای به ارتش الحاق می‌شود  (۱ نظر)
پرداخت مستقیم یارانه غذا از ترم آینده به دانشجویان  (۱ نظر)
قوه قضائیه، جایگاهی کم‌نظیر برای اصلاح روند امور دارد  (۱ نظر)
بهره‌برداری از پل مهرگان بندرعباس تا یک ماه آینده  (۱ نظر)
ثبت‌نام مرحله سوم طرح مسکن استیجاری زوج‌های جوان در سه استان  (۱ نظر)
نخستین اطلاعیه قرارگاه برگزاری مراسم وداع و تشییع در تهران  (۱ نظر)
امنیت؛ از مولفه‌های مثبت در مسیر توسعه و سرمایه‌گذاری استان کرمان است  (۱ نظر)
مهلت بررسی و تأیید اطلاعات معاملات زمستان ۱۴۰۴ تا ۱۴ تیر تمدید شد  (۱ نظر)
اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به تبعیض در برگزاری امتحانات  (۱ نظر)
پویش میزبان زائران عبوری بدرقه پیکر مطهر امام شهید در گلستان  (۱ نظر)