• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۵۷۴۹۰
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۴۰۵ - ۰۶:۵۰
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

تشخیص باکتری‌ها با لمس رباتیک

پژوهشگران تایوانی سامانه‌ای رباتیک ساخته‌اند که با لمس سطح باکتری‌ها، نوع آنها را با دقت بیش از ۹۰ درصد تشخیص می‌دهد.

تشخیص باکتری‌ها با لمس رباتیک

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از ستاد نانو گروهی از پژوهشگران به سرپرستی پروفسور زونگ‌هونگ لین (Zong-Hong Lin) از دانشگاه ملی تایوان، سامانه‌ای رباتیک طراحی کرده‌اند که به جای استفاده از رنگ‌ها و مواد شیمیایی، از حس لامسه برای شناسایی باکتری‌ها بهره می‌گیرد.

 این دستاورد که به‌تازگی در نشریه معتبر نانو انرژی (Nano Energy) منتشر شده، به دلیل نوآوری و اهمیت علمی خود به عنوان تصویر روی جلد این مجله نیز انتخاب شده است.

این فناوری نوآورانه که بدون نیاز به رنگ‌آمیزی شیمیایی یا مواد نشانه‌گذار عمل می‌کند، می‌تواند مسیر تشخیص سریع عفونت‌ها، ایمنی مواد غذایی و پایش آلودگی‌های زیستی را دگرگون کند

سامانه توسعه‌یافته از یک حسگر انعطاف‌پذیر تشکیل شده که روی یک گیره رباتیک نصب شده است. هنگامی که ربات به‌آرامی حسگر را با سطح نمونه باکتری تماس می‌دهد، میان سطح حسگر و دیواره سلولی باکتری مقدار بسیار اندکی بار الکتریکی ایجاد می‌شود. این سیگنال الکتریکی در واقع نوعی «اثر انگشت الکتریکی» از سطح باکتری محسوب می‌شود.

پایه این فناوری بر تفاوت ساختار دیواره سلولی باکتری‌های گرم‌مثبت و گرم‌منفی استوار است.

از آنجا که این دو گروه از نظر ترکیب و ضخامت دیواره سلولی تفاوت‌های اساسی دارند، هنگام تماس با حسگر نیز الگو‌های الکتریکی متفاوتی تولید می‌کنند.

سامانه رباتیک با ثبت و تحلیل این الگو‌ها می‌تواند نوع باکتری را بدون نیاز به هیچ‌گونه رنگ‌آمیزی یا ماده نشانه‌گذار تشخیص دهد.

برای ارزیابی عملکرد این فناوری، پژوهشگران چهار گونه شناخته‌شده از باکتری‌ها را مورد بررسی قرار دادند. این گونه‌ها شامل اشرشیا کلی (Escherichia coli)، استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus)، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (Staphylococcus epidermidis) و سودوموناس آئروژینوزا (Pseudomonas aeruginosa) بودند که هر یک از مهم‌ترین باکتری‌های مرتبط با بیماری‌های انسانی و عفونت‌های بیمارستانی به شمار می‌روند.

در این سامانه، اطلاعات حاصل از دو ماده حسگر متفاوت به‌طور هم‌زمان جمع‌آوری شد و سپس با استفاده از یک مدل رایانه‌ای پیشرفته مورد تحلیل قرار گرفت.

 نتایج نشان داد این روش توانسته است با دقت ۹۰٫۹۳ درصد، باکتری‌های گرم‌مثبت و گرم‌منفی را از یکدیگر تفکیک کند. همچنین کل فرآیند تشخیص تنها ۶۲۰ میلی‌ثانیه زمان برد؛ سرعتی که در مقایسه با روش‌های متداول آزمایشگاهی، پیشرفتی چشمگیر محسوب می‌شود.

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این فناوری، حذف کامل مواد شیمیایی مورد استفاده در رنگ‌آمیزی گرم است.

در این روش، دیگر نیازی به رنگ‌ها، معرف‌های آزمایشگاهی یا برچسب‌های زیستی وجود ندارد و همین موضوع علاوه بر کاهش هزینه‌ها، احتمال بروز خطا‌های انسانی را نیز کاهش می‌دهد.

ویژگی مهم دیگر این سامانه، کاهش تماس مستقیم افراد با نمونه‌های آلوده است. از آنجا که عملیات شناسایی توسط بازوی رباتیک انجام می‌شود، میزان مواجهه کارکنان آزمایشگاه با باکتری‌های بیماری‌زا کاهش می‌یابد و ایمنی محیط‌های آزمایشگاهی افزایش پیدا می‌کند؛ موضوعی که به‌ویژه در آزمایشگاه‌های تشخیص بیماری‌های عفونی اهمیت فراوانی دارد.

پژوهشگران همچنین تأکید کرده‌اند که این فناوری ماهیتی غیرمخرب دارد؛ به این معنا که فرآیند شناسایی به باکتری‌ها آسیبی وارد نمی‌کند و نمونه پس از اندازه‌گیری همچنان قابل استفاده باقی می‌ماند. این ویژگی می‌تواند راه را برای توسعه سامانه‌های پایش مداوم، آزمایش‌های تکرارشونده و سامانه‌های خودکار آینده هموار کند.

به باور پژوهشگران، این راهبرد تازه می‌تواند در آینده نقش مهمی در توسعه تجهیزات تشخیص سریع کنار تخت بیمار، خودکارسازی آزمایشگاه‌های میکروب‌شناسی، افزایش ایمنی در صنایع غذایی و پایش آلودگی‌های زیستی در محیط‌زیست ایفا کند.

همچنین این فناوری قابلیت آن را دارد که در مراحل بعدی برای شناسایی طیف گسترده‌تری از عوامل بیماری‌زا، از جمله باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک و دیگر میکروارگانیسم‌های مهم از نظر بالینی، توسعه یابد.

به گفته پروفسور زونگ‌هونگ لین (Zong-Hong Lin)، استاد و معاون دانشکده مهندسی دانشگاه ملی تایوان و از نویسندگان مسئول این پژوهش،  با تبدیل یک تماس ساده به یک اثر انگشت الکتریکی، راهکاری سریع‌تر و ایمن‌تر برای شناسایی باکتری‌ها بدون استفاده از برچسب‌ها و مواد شیمیایی ارائه کرده‌ایم.»

انتخاب این پژوهش به عنوان تصویر روی جلد مجله نانو انرژی (Nano Energy) نیز نشان‌دهنده توجه جامعه علمی به ظرفیت‌های این فناوری نوظهور است؛ فناوری‌ای که می‌تواند در سال‌های آینده مسیر تشخیص عفونت‌ها و پایش عوامل بیماری‌زا را متحول کرده و گامی مهم در جهت هوشمندسازی آزمایشگاه‌های زیست‌پزشکی و ارتقای سلامت عمومی باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دستگیری ۵ نفر از باند سازمان‌یافته کشوری شکارچیان حیات‌وحش در منطقه حفاظت‌شده سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
بازتاب پیام های اخیر رهبر معظم انقلاب در فضای مجازی
شاعر لبنانی در رثای آقای شهید ایران سرود
کلاهبردار ۵۰ میلیارد ریالی با جعل عنوان وکالت در اراک دستگیر شد
کلاهبرداری با جعل عنوان وکالت در اراک
روایتی متفاوت از دلیر تنگستان
برپایی نمایشگاه آثار هنری معلولان و توان‌یابان در اهر
تداوم فرآیند ثبت نام مدارس خوزستان در روز دوشنبه ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵
پیام تسلیت به مناسبت درگذشت باستان‌شناس نامدار ایران
قلعه‌نویی پاسخ منتقدانش را داد
«جوانه ۲۸» با روایت سلامت خانواده، چالش سالمندی و پیشگیری از بیماری‌های تابستانی روی آنتن می‌رود
شناسایی و حمایت از ایده‌های علمی دانش‌آموزان در جشنواره «رویانا»
گرگان میزبان مسابقات ملی مهارت
برپایی موکب‌های خدمات رسان در گچساران
فعالیت‌های ورزشی در قالب برنامه میدان پویا
مشمولان اعزامی مرداد به خط شدند
برخورد قاطع تعزیرات خراسان رضوی با متخلفان اقتصادی
روایت متفاوت حامد عسکری و وحید یامین‌پور از جنوب کشور در شبکه افق
«روی خط تماس»؛ پل ارتباطی مردم و مسئولان
توقیف سوزوکی حامل تریاک در قم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ادامه روند صعودی قیمت طلا و سکه در بازار رشت، ۲۷ تیر ۱۴۰۵
اعلام نتایج آزمون سمپاد بزودی
حمله دشمن آمریکایی به مناطقی از هرمزگان، ۲۸ تیر ۱۴۰۵
فواد حسین: عراق برای ورود به جنگ تحت فشار است
به روزرسانی آمار تلفات آمریکایی‌ها در جنگ علیه ایران
راهنمای تصحیح آزمون‌های تیر و مرداد ماه ۱۴۰۵
غریب‌آبادی: آمریکا راهکار دیگری را غیر از جنگ انتخاب کند
ملت ایران دشمن وحشی را از تجاوز پشیمان می کند
حمله دوباره دشمن متجاوز به زیرساخت‌های هرمزگان
انفجار دو فروند کشتی نفتکش با عبور از مسیر مین گذاری شده تنگه هرمز
رهبر انقلاب: امضای رئیس‌جمهور آمریکا بی‌ارزش و نامعتبر است
مازندران قهرمان کشتی پیشکسوتان کشور
حمله کوبنده سپاه به پایگاه آمریکا در الازرق اردن
فرماندهی ندسا:در ساعات گذشته ۴ کشتی متخلف متوقف شدند
در صورت جنگ زمینی می توانیم پایگاه آمریکا را تصرف کنیم
به روزرسانی آمار تلفات آمریکایی‌ها در جنگ علیه ایران  (۳ نظر)
فواد حسین: عراق برای ورود به جنگ تحت فشار است  (۲ نظر)
با ادامه حملات آمریکا، تهاجم سنگین ایران آغاز خواهد شد  (۲ نظر)
ملت ایران دشمن وحشی را از تجاوز پشیمان می کند  (۲ نظر)
کشور‌های میزبان متجاوزان آمریکایی آماده پاسخ متناظر باشند  (۲ نظر)
تعویض رایگان موتور‌های قدیمی کولر با موتور‌های کم مصرف جدید در خراسان جنوبی  (۲ نظر)
افشاگری معاون رئیس جمهور آمریکا درباره اپستین  (۱ نظر)
جدول برنامه مدیریت مصرف برق ۲۶ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
زیرساخت بزنید همه زیرساخت‌های باقی مانده منطقه را می‌زنیم  (۱ نظر)
آمریکایی‌ها هر لحظه خود را به ساعت صفر نزدیک‌تر می‌کنند  (۱ نظر)
حمله غافلگیرانه سپاه به مرکز فرماندهی عملیات دشمن در سوریه  (۱ نظر)
آتش‌سوزی ده‌ها هزار هکتار از جنگل‌های فرانسه  (۱ نظر)
حمله دوباره دشمن متجاوز به زیرساخت‌های هرمزگان  (۱ نظر)
انفجار دو فروند کشتی نفتکش با عبور از مسیر مین گذاری شده تنگه هرمز  (۱ نظر)
حمله کوبنده سپاه به پایگاه آمریکا در الازرق اردن  (۱ نظر)